Når kløveøksen når sine grænser, kan man bruge kløvekiler til praktiske træstammer.
Så snart du har brug for brænde til et bål eller vil opbevare træ til andre formål, bør du kløve nyfældet træ. Dels er det sværere at flække, jo længere det tørrer, og dels reduceres brændværdien, fordi det rådner indvendigt. Hvis det fældede træ derimod behandles hurtigt, kan kævlerne tørre bedre, hvilket øger deres brændværdi.
Der er flere måder at kløve brænde på. Som alternativ til den dyre og pladskrævende hydrauliske brændekløver kan det betale sig at bruge en kløveøkse eller en kløvehammer.
Nogle stammer eller træsorter er dog så knudrede eller tilgroede, at selv den tungeste kløvehammer når sin grænse. Det er her, vores smedede spaltekiler kommer ind i billedet.
Enorm kraft gennem særligt design
Kløvekiler findes i forskellige former, størrelser og design. Deres specielle design gør dem særligt velegnede til at kløve hårdt træ og meterstykker. Kilefladerne er forsynet med en særlig profil. Laterale “skæl” forhindrer kilen i at springe ud, de indsatte riller og baner giver bedre styring, reducerer modstanden og øger samtidig spalteeffekten. For at sikre, at kilen sidder bedre fast i træet, når den anvendes, er vores kløvningskiler nemme at anvende med deres skarpe spids og finder hurtigt et godt greb i træet takket være specielle hak. Alle disse egenskaber ved kløvekilerne sikrer, at brænde kan kløves i håndterbare, let transporterbare og hurtigtørrende kævler med blot nogle få slag.
Roterende kiler er endnu mere effektive
En særlig form for kløvekiler er de såkaldte roterende kløvekiler. Deres særlige form hjælper desuden med at bryde træet fra hinanden, når det kløves. På grund af deres drejning overføres kraften fra slaget endnu mere effektivt til træet, da kløveeffekten øges enormt af den bredere kilevinkel.
Brug spaltekniven korrekt
Uanset hvilken model du ender med at bruge, følger brugen af spaltekiler altid det samme princip: Placer ikke kilen for centralt til store stykker træ, og sørg for, at den er rettet så parallelt som muligt med åreretningen. Nu kan du slå den ind med lette hammerslag - om nødvendigt med en lille hammer - indtil den sidder godt fast. Derefter slås kilen ind i træet med en tung hammer, indtil det går i stykker. Ideelt set bruger du en speciel kløvehammer til dette, som stadig har et øksehoved på den ene side. På den måde kan du - om nødvendigt - stadig hjælpe med målrettede slag uden at skulle skifte værktøj alt for ofte. Hvis kilen forsvinder ned i træet - hvilket især kan ske med meterlange stykker - kan du tilføje endnu en trækile, indtil træet flækker.
Vær opmærksom på sikkerheden, når du arbejder med spalteknive
Som med alt andet skovarbejde gælder det samme for kløvning med kiler: Sikkerhed først! Pas på dig selv og dine omgivelser. Brug passende beskyttelsestøj og sikkerhedsbriller.
Kløvehamre eller kløveøkser med PE-slaghoveder giver maksimal sikkerhed.