Smedede spaltekiler / roterende spaltekiler / sikkerhedsspaltekiler fra Krumpholz 1799

Når kløveøksen når sine grænser, kan man bruge kløvekiler til praktiske træstammer.

Så snart du har brug for brænde til pejsen eller ønsker at opbevare træ til andre formål, bør du aldrig opbevare skåret træ ukløvet. Dels er det sværere at flække, jo længere det tørrer, og dels reduceres brændværdien, fordi det rådner indvendigt. Hvis det fældede træ derimod forarbejdes så hurtigt som muligt, kan træstammerne tørre bedre, hvilket øger deres brændværdi.

Der er flere måder at kløve brænde på. Som alternativ til den dyre og pladskrævende hydrauliske brændekløver kan det betale sig at bruge en kløveøkse eller en kløvehammer.

Men nogle kævler eller træsorter er så klumpede eller hærdede, at selv disse værktøjer når deres grænser. Det er her, vores smedede spaltekiler kommer ind i billedet.

Enorm kraft gennem særligt design

Kløvekiler findes i forskellige former, størrelser og design. Deres specielle design gør dem særligt velegnede til at kløve hårdt træ og meterstykker. Kilefladerne er forsynet med en særlig profil. Laterale “skæl” forhindrer kilen i at springe ud, de indsatte riller og baner giver bedre styring, reducerer modstanden og øger samtidig spalteeffekten. For at sikre, at kilen sidder bedre fast i træet, når den anvendes, er vores kløvningskiler nemme at anvende med deres skarpe spids og finder hurtigt et godt greb i træet takket være specielle hak. Alle disse egenskaber ved kløvekilerne sikrer, at brænde kan kløves i håndterbare, let transporterbare og hurtigtørrende kævler med blot nogle få slag.

Roterende kiler er endnu mere effektive

En særlig form for kløvekiler er de såkaldte roterende kløvekiler. Deres særlige form hjælper desuden med at bryde træet fra hinanden, når det kløves. På grund af deres drejning overføres kraften fra slaget endnu mere effektivt til træet, da kløveeffekten øges enormt af den bredere kilevinkel.

Brug spaltekniven korrekt

Uanset hvilken model du ender med at bruge, følger anvendelsen af kløvekiler altid det samme princip: Placer kilen ret tæt på kanten, og sørg for, at den er så parallel som muligt med åreretningen, og at skærekanten peger lodret indad. Nu kan du slå den ind med lette hammerslag – om nødvendigt med en lille hammer – indtil den sidder godt fast. Derefter slås kilen ind i træet med en tung hammer, indtil det går i stykker. Ideelt set bør du bruge en speciel kløvehammer med et øksehoved på den ene side. På den måde kan du – om nødvendigt – stadig hjælpe med målrettede slag uden at skulle skifte værktøj alt for ofte. Hvis kilen forsvinder i træet – hvilket især kan ske med meterstykker – kan du tilføje endnu en, længere trækile, indtil træet er delt i to. Uanset hvilken hammer du vælger, skal du sørge for aldrig at slå stålkiler med stålflader.

Vær opmærksom på sikkerheden, når du arbejder med spalteknive

Som med alt andet træarbejde er det vigtigt at være opmærksom på sin egen og omgivelsernes sikkerhed, når man kløver med kiler. Brug passende beskyttelsestøj og beskyttelsesbriller for at beskytte mod flyvende splinter.

Maksimal sikkerhed opnås med kløvehamre eller kløveøkser med PE-slaghoveder, f.eks:

Den polymere slagflade dæmper stødet. Det er praktisk talt umuligt at flække metal med et præcist slag. PE-slaghovederne skal dog udskiftes af og til.

Når du bruger kløvekiler med PE-slaghoveder, er vores almindelige skovbrugs-, kløveøkser og kløvehamre et godt valg:

Mærkning af kløvningskiler i skovarbejde

Hvis du også vil modvirke risikoen for at miste en kile, kan du påføre et lag signalfarve (f.eks. rød eller neongul) med en spraydåse. For hvor hurtigt sker det ikke, at en kile bliver væk udenfor – især hvis du bruger den i skoven. Det gør ikke nødvendigvis kilen smukkere, men det gør den mere iøjnefaldende.

Garanti for bedste pris

Hvis du finder en lavere pris (inkl. forsendelsesomkostninger) hos en anden forhandler, får du denne Krumpholz-artikel til samme pris hos os.

Denne garanti er gyldig i op til 14 dage efter købet. Undtaget er særlige salg fra lagerlikvidationer, insolvens og auktioner.